Hasta Yatağı Nedir, Özellikleri Ve Çeşitleri Nelerdir
Hasta Yatağı Nedir, Özellikleri Ve Çeşitleri Nelerdir?
Hasta yatağı ya da hasta karyolası dediğimiz gereç özel sağlık bakımına ihtiyaç duyan insanlar için tasarlanmış türden yataklardır. Bu yatakların ilk nesilleri 1820'li yılların İngilteresi'nde ortaya çıkmıştır. Başlarda sadece basit yükseklik ayarı yapılabilen bu yataklar zaman geçtikçe günümüzdeki modellerine kadar evrilmiş ve büyük bir gelişim göstermiştir. Bu yataklar hem hastanın rahatını, hem hastalığın tedavisini hem de hastayla ilgilenenlerin işlerini kolaylaştırmayı sağlamak için önemli bir rol üstlenirler. Hasta karyolaları genel bağlamda elektronik tuşlar yardımıyla yatağın tamamının olduğu gibi baş, ayak ve orta kısımların da yükseklik ve açı olarak ayarlarını yapmaya imkan sağlayan gereçlerdir. Gelişen teknolojinin her sektöre olduğu gibi hasta karyolası modelleri üzerinde de etkisi olmuş ve yukarıda saydığımız genel özelliklerin yanında yakındaki diğer elektronik aygıtları da hasta karyolasının panelinden kullanmaya imkan sağlayan hasta yatağı çeşitleri de mevcuttur. Hasta yatağı ve hasta karyolası sadece hastanelerde değil aynı zamanda, bakım evleri, huzurevleri, rehabilitasyon merkezleri ve evlerde de kullanılır.
Geçmişten günümüze gelişimini sürdüren hasta yatağını genel hatlarıyla yakından inceleyelim;
- Tekerlekler: Yatakların altında bulunan tekerler hastanın ve yatağın hastane yahut oda içinde bir yerden bir yere naklini kolaylaştırır. Bazı durumlarda yatağın ufak mesafeler de olsa hareket ettirilmesi tedavi amaçlı da gerekli bir eylem olabilmektedir. Bu tekeler aynı zamanda kilit sistemiyle güvenlikli hale getirilip, sabitlenebilir.
- Yükseklik: Modern hasta yatağı, baş, ayak ve bütün olarak alçaklık ve yükseklik ayarına imkan sağlayan şekilde dizayn edilmiştir. Bu özellik genelde ayak tarafındaki ayar kolları ile kullanılabilmektedir. Daha modern hasta yatakları bu işlemin elektronik panelden yönetilebilmesine de olanak sağlamaktadır. Bazı yarı-elektronik modeller ise ayak tarafından ve baş tarafından ayrı motorlarla iki panelden bu özelliği sunmaktadır. Baş kısmının yükseltilme özelliği sayesinde hastaların beslenmesi ve daha rahat nefes alması gibi önemli işlevsel faydalar sağlanmaktadır. Yine ayak kısmının yükseltilip-alçaltılabilmesi kırık-çıkık, tansiyon gibi çeşitli nedenlerle gerekli olabilir. Hasta karyolasının tamamının yükseklik ayarını yaparak, hastaların yataktan daha rahat kalkması sağlanabilir.
- Kenar korkulukları: Hasta yatağı kenar korkulukları sayesinde hastaya daha güvende ve rahat bir konumda yatma imkanı sağlar. Aynı zamanda bazı modern hasta yatakları bu korkuluklar üzerindeki düzenekler sayesinde TV kontrolü gibi hastanın hayatını kolaylaştırıcı özelliklerde sunabilmektedir.
- Alarm: Hastaların yatak üstündeki ağırlıklarına bağlı olarak çalışan bu alarm sistemi aktifleştirildiğinde, ağırlığın yok olması yani hastanın yatakta olmaması durumunda otomatik olarak devreye girip gerekli yerlere haber gönderir. Bu da özellikle hastanelerde birden fazla hastayla ilgilenen personelin hasta takibi yapmasında yardımcı bir unsurdur. Bu alarm hastanenin genel sistemine bağlı olabileceği gibi direk olarak hasta bakıcı yada hemşirenin belindeki bir cihazla da haberleşme sağlayabilmektedir.
Bu özellikleri sayesinde artık hasta yatakları günümüz tıp dünyasında vazgeçilmez bir yer almıştır. Özellikle uzun süreli yatalak olma durumundaki hastaların bu süreçten en az yan etkiyle çıkmasını sağlamak için çok önemli olan hasta karyolası, bu sebeple evde uzun süreli yatalak kalan hastalar için de gerekli olabilmekte ve kullanım alanı hastanelerinde dışına çıkabilmektedir. Bu durumda eve kapanmış hastaların psikolojik olarak bu süreçten en az hasarla çıkması içinde bu konforu sağlamak büyük önem taşımaktadır. Her ne kadar maliyetli gereçler gibi görünseler de konu sağlık olunca gerçekten yapılan masrafa değen türden bir icat olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yorumlar -
Yorum Yaz